Forandring er uundgåelig, og hvordan du reagerer på uforudsete situationer er ofte afgørende for at lykkes. Derfor er agilt arbejde vigtigere end nogensinde. Hvis du ikke er sikker på, om du er ”agil” nok (eller om det at være agil overhovedet er noget for dig), så læs videre!
Verden forandrer sig hurtigt, og fleksibilitet og tilpasningsevne er nøglerne til at overleve på det moderne marked. En agil arbejdstilgang gør det muligt for virksomheder, og dig som medarbejder, hurtigt at tilpasse sig ændringer og reagere på uforudsete omstændigheder. The Agile Organization opsummerer filosofien ganske godt:
”Agilt arbejde handler om at bringe mennesker, processer, teknologi, tid og sted sammen for at finde den mest passende og effektive måde at arbejde på for at udføre en bestemt opgave. Det fungerer inden for retningslinjer (af opgaven), men uden grænser (for hvordan du opnår det).”
Folk, der var vant til at arbejde på en mere 'traditionel' måde, kan måske blive skræmt af dette koncept. Men det at kunne inkorporere en agil arbejdsmetode har en række fordele, der hjælper dig med at få succes i dit professionelle liv i en verden, der kan ændre sig på et øjeblik.
Der er ingen nøjagtig eller fastlåst opskrift på agilt arbejde. I virkeligheden integrerer du sikkert adskillige smidige teknikker som en del af din daglige praksis. Fokuserer du på output kontra tidsforbrug? Finder du kreative løsninger til de udfordringer, du støder på? Det er agilt arbejde. Og jo mere du praktiserer disse færdigheder, desto lettere vil du lære at håndtere forandringstempoet på arbejdsmarkedet, især i uforudsete situationer.
Her er et eksempel på, hvordan man skifter til en agil tankegang. Planlæg din dag baseret på effektivitet, og lav en tidsplan baseret på opgaver, du vil udføre, og ikke tid brugt på hver opgave. I stedet for at sige: ”Jeg arbejder for på X-opgaven fra 9-10: 30 og derefter Y-opgave fra 10.30 til frokost ved middagstid.” Prøv at organisere din dag sådan her, "Jeg vil fuldføre x- og y-opgaver og gå til frokost, når de er færdige." Dette vil motivere dig til at være så effektiv som muligt ved at lave konkrete mål baseret på produktivitet og output.
Iterativt arbejde er en proces, der bl.a. bruges af softwareudviklere, hvor større projekter er opdelt i mindre stykker. Disse stykker arbejdes på og testes konstant og der bygges på dem på dem undervejs, indtil det endelige produkt er opnået. Denne proces var designet til at give udviklere optimal fleksibilitet til at håndtere små fejl og ændringer i sidste øjeblik, inden de bliver store problemer.
Dette var et meget forsimplet overblik over konceptet, men det berører, hvordan en iterativ tilgang kan hjælpe dig med at håndtere større projekter på din arbejdsplads. Opdel projektet i små stykker, juster og test alle tidligere dele, før du går videre til den næste. Hvert nyt skridt, du tager, er baseret på erfaringerne og resultaterne fra den forrige fase.
Det betyder ikke noget, hvor dit budget startede, det betyder noget, hvor det er i slutningen af fase X. Det betyder ikke noget, hvad din oprindelige tidslinje var, det betyder noget, hvordan din fremtidige tidslinje ser ud fra, hvor du er nu. Hvert trin og hver fase giver dig mulighed for at revurdere situationen og justere dine planer i overensstemmelse hermed. Det holder dig agil og fleksibel gennem hele processen.
Fra store projekter til enkle hverdagsopgaver; evnen til at arbejde agilt vil ikke kun gøre dit daglige arbejdsliv meget mere effektivt og stressfrit, det vil også have massive fordele for dit team og virksomheden som helhed.