My profile
My profile
Academyexpand_more
For jobsøgendeexpand_more
For virksomhederexpand_more
Find medarbejdereexpand_more
Kompetenceudviklingexpand_more
Bliv en mere attraktiv arbejdsgiverexpand_more
Hvorfor Academic Work?expand_more
Guidesexpand_more
Om osexpand_more
Om Academic Workexpand_more
Bliv en del af Academic Workexpand_more
CSR og miljøexpand_more
Vilkårexpand_more
Kontaktexpand_more
CV

Sådan skriver du et godt CV

Hvordan laver man et godt CV? Dit CV fungerer som dit visitkort i din jobsøgning, adskiller dig fra andre jobsøgende og er en af de vigtigste ting i hele jobsøgningsprocessen. Men hvilke oplysninger skal egentlig fremgå? Hvordan strukturer du det, så det bliver læst? Se vores tips og vores eksempel på det gode CV!

Download vores gratis CV-skabelon
CV

Det gode CV er klart

Et CV fungerer som en liste, der fortæller arbejdsgiveren om din erhvervserfaring og kompetencer. Dit CV bør derfor primært være informativt. En jobansøgning bliver derimod brugt til at udnytte din kreativitet i at sælge dine faglige og personlige kompetencer!

Vær opmærksom på læsbarheden af dit CV. Husk at rekrutteringskonsulenten ikke kender dig og kan ikke læse mellem linjerne.

Selvom du ikke pryder dit CV med farver og visuelle elementer, er det stadig værd at være opmærksom op tekstformatering. Fed- og kursiv-formater samt tilstrækkelig linjeafstand er nemme måder at forbedre læsbarheden af dit CV.

Do's og don't for et godt CV

Hvad skal et CV indeholde?

Et grundlæggende tip er, at dit CV skal være let at forstå og give et klart billede af din viden og kompetencer. I dit CV behøver du ikke at beskrive dig selv som person, men derimod fremhæve dine kompetencer og viden. Opdel dit CV i klare overskrifter såsom uddannelse, erhvervserfaring og andre kvalifikationer.

Udfyld derefter dine erfaringer i omvendt kronologisk rækkefølge, det vil sige med dine seneste erfaringer først. Længden af ​​dit CV er ikke kritisk, så længe strukturen føles logisk, og informationen er nem at følge.


Hvad må et CV ikke indeholde?

Et CV bør ikke indeholde stavefejl, så læs det igennem en ekstra gang, inden du sender din ansøgning. Du behøver heller ikke at inkludere referencer i dit CV – du vil normalt blive bedt om at dele disse på et senere tidspunkt i rekrutteringsprocessen.

Et CV bør heller ikke indeholde personoplysninger, der ikke er relevante for stillingen, såsom familiesituation, parforholdsstatus, kæledyr eller hobbyer (medmindre det er knyttet til viden, der er relevant for stillingen). Vi anbefaler også, at du undgår at inkludere din alder og billede af dig selv. Selvom vi er meget nysgerrige på, hvem du er, er det normalt ikke relevant for stillingen.

Et godt CV bør indeholde:

  • Kontaktinformation
  • Uddannelse
  • Erhvervserfaring
  • Andre kvalifikationer
  • Kurser og certificering
  • Sprog og kompetencer
  • Øvrig
  • Referencer

Sådan skriver du et godt CV

Et CV skal være kort, præcist og give et klart billede af dig som person og dine kompetencer. Generelt bør det ikke være længere end to sider. Strukturen skal være logisk at følge uanset, hvem der læser den, så sørg for, at den er let at forstå og tydelig - den person, der modtager både ansøgningen og dit CV, skal kunne følge dine tidsperioder for uddannelse, erhvervserfaring, frivilligt arbejde eller andre gennemførte aktiviteter uden besvær. Det klassiske CV er det kronologiske CV, det vil sige, at redegør for din erhvervserfaring og uddannelse i omvendt kronologisk rækkefølge.

Hvad skal dit CV indeholde?

Kontaktoplysninger

Køn, civilstatus, familieoplysninger, religion, fødselsdagsdato eller adresse kræves ikke i et CV. I stedet skal dit telefonnummer, e-mail og dit officielle navn stå klart og være let at finde.

Uddannelse

I dette afsnit skal du angive skolens navn, placering, studieretning, niveau og tidsperiode. Hvis du ikke har gennemført uddannelsen, skal du oplyse, hvornår du afslutter din uddannelse - eventuelt antallet af opnåede studiepoint. Start med en præsentation af din seneste eller aktuelle uddannelse. Hvis du har en længere uddannelse, er det ikke nødvendigt at inkludere gymnasiel uddannelse.

Erhvervserfaring

Gør det samme som i uddannelsesafsnittet - angiv firmanavn, tidsperiode og hvilken stilling du har haft. Når du skal vælge, hvilke tidligere jobs du skal skrive på dit CV, afhænger det af, hvor langt du er i din karriere. Hvis du ikke har arbejdet særlig længe, kan al erhvervserfaring være relevant at nævne. Hvis du derimod allerede har et par års erhvervserfaring, behøver du ikke nævne alle de jobs, du har haft. En god huskeregel er at fremhæve den erhvervserfaring, som er relevant for den aktuelle stilling, du søger. Beskriv her på en overskuelig måde, hvilke arbejdsopgaver du har haft, dine ansvarsområder og dine resultater.

Andre kvalifikationer

Har du brugt din studietid på frivilligt arbejde eller deltaget i nogen foreninger? At være frivillig ved siden af studierne er ofte en god indikation på, at du er en engageret person og kan arbejde effektivt. Skriv gerne kort om din erfaring i foreninger, organisationer, udvalg eller lignende. Alt erfaring er god erfaring, og dokumenterede resultater og tal kan forstærke arbejdsgiverens indtryk af dig som aktuel kandidat for stillingen.

Evidensbaseret rekruttering

Hos Academic Work bruger vi evidensbaseret rekruttering. Det betyder, at vi kun vurderer ting, der har vist sig at have en stærk sammenhæng med arbejdsindsats, og vi træffer beslutninger baseret på videnskabelig evidens. Ved at arbejde med evidensbaseret rekruttering ønsker vi at sikre, at det er dit potentiale og dine faktiske kompetencer, der giver dig jobbet. Intet andet.

Kurser og certificeringer

Har du deltaget i et kursus, som kan være relevant for stillingen, kan det bidrage til, at du rykker op i bunken af ansøgninger. Skriv måned og år for kurset, titlen og indhold på kurset og eventuel certificering.

Sprog og andre kompetencer

Skriv ned, hvilke sprog du behersker, og på hvilket niveau, du befinder dig på. En almindelig måde at bedømme niveauet på er henholdvis: grundlæggende, gode kundskaber, meget gode kundskaber og flydende/modersmål. Start med det, du er bedst til. Hvis du har nogle kompetencer, der er relevante for stillingen - eksempelvis IT-kompetencer - er det en god idé at angive forskellige software- og programmeringssprog, som du mestrer.

Øvrig

Under dette punkt kan du skrive informationer, som ikke passer under nogle af de andre punkter. Dette kan for eksempel være forskellige typer kørekort eller relevante fritidsinteresser. Husk at du skal præsentere dig selv i ansøgningen, så det er ikke nødvendigt at skrive lange sætninger eller afsnit om dette. Inkludér kun de dele, der er relevante for stillingen.

Referencer

Tænk over, hvilke personer som kan beskrive dig og dine kompetencer på den bedst mulige måde. Det kan eksempelvis være tidligere ledere, kollegaer eller vejledere. Afstem altid med de personer, du nævner som referencer. På den måde er de forberedt på at blive kontaktet af rekrutteringskonsulenten. Læs mere om, hvordan du forbereder dine referencer.

CV-billede eller ej?

Dit udseende har ingen betydning, når det kommer til præstation på arbejdet. Med vores evidensbaserede rekrutteringsproces er et billede ikke nødvendigt, da vi går højt op i at være ikke-diskriminerende.

Hvis du vælger at have et billede i dit CV, bør du være opmærksom på kvaliteten af ​​billedet, og ligesom andre områder af CV'et skal det give dig et professionelt og seriøst image. Du skal selvfølgelig ikke følge reglerne for dit pasbillede, og kjolen behøver ikke at være helt formel, når du søger til de fleste stillinger.

Forskellen mellem CV og jobansøgning

I dit CV præsenterer du din uddannelse og erhvervserfaring og lægger fokus på bestemte kompetencer i forhold til den pågældende stilling, du søger. Derimod skal du i din jobansøgning beskrive, hvorfor du søger stillingen, og hvorfor du har den rigtige person til jobbet.

Få konkrete tips til den gode jobansøgning her.

Så er der styr på dit CV! Har du brug for flere jobsøgningstips?