Det er afgørende at have et positivt arbejdsmiljø for at forblive motiveret og også have det sjovt. Men hvordan kan du sikre, at alle på arbejdet trives, inklusiv dig selv? Vi har svaret.
Efter to år med pandemi er de fleste vendt tilbage på kontoret. Efter at have vænnet sig til at arbejde i et fredelige hjemmemiljø, skal du nu igen sidde på en åben arbejsdplads, hvor folk taler på tværs. Men hvad bliver der nu forventet af dig som kollega? Og hvad kan du gøre for at bidrage til et bedre arbejdsmiljø?
Vi samlede tre eksperter inden for HR og rekruttering i Academic Work , Matilda Lindqvist, Johanna Noreila, og Sofia Norberg, til en diskussion om, hvordan du som kollega kan forbedre dit arbejdsmiljø. Her er deres bedste forslag til do’s og don’ts.
Hvis du kan arbejde og hænge ud med dine kolleger på samme tid, bliver jobbet meget sjovere. Det skaber også bedre kommunikation og forståelse for hinandens ligheder og forskelle i forbindelse med arbejdet.
– Du behøver ikke være den mest extroverte person; du kan finde din egen måde. Det er meget vigtigt, at alle er afklarede med det fra starten med nye og gamle kolleger, siger Sofia.
Johanna er enig og giver et eksempel på sin kollega, der deler energi ved at bevare roen og forståelsen. Hvis du føler dig tvunget til at være social, foreslår Matilda, at du taler med dine kolleger. Vær ikke bange for at fortælle dem, hvis du er introvert eller bare ikke har lyst til at snakke – både så du kan få den ro, du har brug for, og så dine kolleger ikke tror, der er noget galt.
Hvis du ikke føler dig tryg ved at tale om et problem, har Matilda nogle råd til dig:
– Få problemet til at virke ubetydeligt, som om det ikke er en stor sag at sige fra. Mind dig selv om, at du deler din egen personlige oplevelse fra en situation.
– Hvis nogen ikke vil lytte til din høje, peppede musik, kan du altid tilslutte dine airpods og vibe for dig selv, siger Sofia.
Sofia tror på, at du vil lære mere og skabe et læringsmiljø, hvis I har en åben dialog på kontoret og tapper på hinandens skuldre, hver gang I har et spørgsmål. Mathilda er enig og mener, at det er essentielt at tale både om private og jobrelaterede ting. Hun synes dog også, det er vigtigt at vise respekt og lytte, når nogen siger, de ikke har tid.
– Hvis du har et spørgsmål eller ønsker at tale med en kollega, er et godt råd at estimere, hvor lang tid det vil tage - måske 20 minutter over en kop kaffe eller er det bare et hurtigt spørgsmål? Dette giver personen mulighed for bedre at styre sin tid, siger Matilda.
Johanna mener, at der burde være nogle retningslinjer. Du skal ikke forlade rummet for at undgå at blive afbrudt. Hendes råd er at have et skilt i dit arbejdsområde, om du er tilgængelig til at chatte.
– Nu hvor alle er vendt tilbage på arbejde efter at have arbejdet hjemmefra, skal de føle sig velkomne frem for at blive overvældet af støj og forespørgsler. Men det er også vigtigt at have det fællesskab, som du ikke kan få derhjemme, forklarer Johanna.
Organisationen har naturligvis det største ansvar for at skabe et fundament for et godt arbejdsmiljø. Men det er også dit eget ansvar som medarbejder. Arbejdspladskulturen bliver formet hver dag af kollegers handlinger og passivitet.
Vi håber, at du har fået nogle tips til, hvordan du kan forbedre dit arbejdsmiljø.