At afslutte sin uddannelse er både en spændende og skræmmende milepæl (vi ved det, vi har selv været der). Uanset om det handler om at skulle beslutte, hvilken karriere du skal forfølge, eller om du simpelthen ikke længere har et skema at forholde dig til, kan det føles lidt svært. Men bare rolig! Med et par smarte forberedelser kan overgangen fra studiet til det første fuldtidsjob føles lidt lettere.
For mange kan den mest udfordrende del af overgangen til arbejdslivet være at gå fra en fleksibel studiehverdag til at være på et kontor fra 8.00 til 16.00 fem dage om ugen. For at arbejdsdagen ikke føles så repetitiv kan du for eksempel gå en tur så snart du vågner om morgenen, træne efter frokost eller prioritere de vigtigste arbejdsopgaver så tidligt som muligt, når produktiviteten er højest.
For nogle kan samarbejdsevner være netop det, der afholder dem fra at lykkes med deres første fuldtidsjob. Som studerende fokuserer du primært på dig selv og dine egne karakterer. Som medarbejder skal du flytte dit fokus til den arbejdsplads, du arbejder for. Samarbejde er en kunst, så husk at være åben og imødekommende fra første dag.
Læs også: 10 tips til den første dag i nyt job
Der er to typer mennesker; dem, der ønsker, at tingene skal ske, og dem, der får tingene til at ske. Nogle er sikkert vant til at få at vide, hvad de skal gøre, men på en arbejdsplads er der større efterspørgsel efter selvstændighed og initiativ. Find ud af, hvordan du kan bruge dine styrker til at være proaktiv for virksomheden.
I overgangen til arbejdslivet skal du højst sandsynligt justere stilen et par hak, alt efter hvilken branche du havner i. Sæt dig ind i virksomhedens dresscode, og hvad der forventes af medarbejderne.
Det er ikke givet, at det første job er det, du vil være i længst. Men alligevel er det vigtigt, at du yder en ordentlig indsats og samarbejder godt med dine kolleger. Arbejdsgiveren vil være en reference og et springbræt til det næste job. Hvis du et godt aktiv på arbejdspladsen, vil arbejdspladsen være et godt aktiv for dig.
Læs også: Sådan forbereder du dine referencer i jobsøgningen
Som studerende er du normalt vant til at få karakter på alle afleveringer og eksamener. På en arbejdsplads skal du yde dit bedste, selvom ingen giver dig en karakter på dit arbejde. Føler du, at du ikke har fået god nok oplæring eller er usikker på, hvordan du kan præstere bedre? Tag ansvar og bed din nærmeste leder og kollegaer om feedback på, hvordan du kan udnytte dit fulde potentiale på arbejdet.
Det er uundgåeligt, at du kommer til at lave fejl, når du er på en arbejdsplads. Brug dem som en mulighed for at udvikle dig og blive mere bevidst om dine styrker og svagheder, og vær villig til at lære og bede om hjælp.
Det lykkedes dig at få jobbet – tillykke! Men glem ikke, at der er en periode med både tilpasning til både arbejdspladsen, kolleger og arbejdsopgaver. Skub ikke dig selv unødigt hårdt og forvent ikke, at du præstere lige så godt som mere erfarne kolleger, så snart du går ind af døren. Grib i stedet muligheden og lær dine kolleger at kende og få tips fra dem, der har gennemgået den samme proces som dig. Vi har alle været nye på jobbet.