Academic Work Logo
Sådan forbereder du dig til jobsamtalen

Sådan forbereder du dig til jobsamtalen

Uanset om du er helt ny på arbejdsmarkedet eller har flere års erhvervserfaring, kan det være nervepirrende at gå til jobsamtale. Du skal altid huske, at en invitation til en jobsamtale er et bevis på, at du er interessant for stillingen, og en måde, hvorpå du og rekrutteringslederen eller arbejdsgiveren kan lære hinanden bedre at kende. Her er vores bedste tips til forberedelse til jobsamtalen.

flere mennesker som snakker med sammen på et kontor i academic work
11 min læsning

Forberedelse inden jobsamtalen

Gennemlæs jobannoncen og sæt dig ind i virksomheden

Inden jobsamtalen kræver det en grundig forberedelse. Start med at læse op på det aktuelle stillingsopslag og undersøge, hvad der kræves af kompetencer og personlige egenskaber. Læs også om virksomheden for at få en idé om, hvordan det er at arbejde der, og hvad du kan bringe til virksomheden. Hvad er virksomhedens mål og vision? Hvordan er arbejdskulturen? Hvad er deres formål? Hvordan er organisationen bygget op? At læse op inden samtalen viser, at du er interesseret i jobbet. Det gør det også nemmere for dig at svare præcist på spørgsmålene og giver dig mulighed for at komme med dine egne spørgsmål under interviewet. Du kan øve dig ved at undersøge virksomhedens hjemmeside og sociale medier.

Forbered svar på typiske spørgsmål

Jobsamtalen er en chance for dig til at finde ud af mere om jobbet og vise din måske kommende arbejdsgiver, hvorfor du er den rette kandidat. Forbered spørgsmål, som du vil stille den rekrutteringsansvarlige, og tænk over, hvilke spørgsmål rekrutteringskonsulenten kan stille dig. Det er vigtigt, at du reflekterer over, hvordan både dine faglige og personlige kompetencer spiller sammen med den stilling, du har søgt. Vi har samlet en række typiske spørgsmål til jobsamtalen, som du kan forberede inden jobsamtalen. Find dem i bunden af artiklen.

Forbered konkrete eksempler

Når vi holder jobsamtaler, bruger vi en teknik, der kaldes evidensbaseret rekruttering. Det lyder måske lidt kompliceret, men det handler primært om, at vi tror på vigtigheden af, at dine personlige kvaliteter passer godt sammen med det job, du søger. Derfor er det primært disse udvalgte personlige kvaliteter, vi vil fokusere på i interviewet. Du vil hurtigt bemærke, at vi er nysgerrige efter at høre om situationer og erfaringer, hvor du har brugt disse forskellige kompetencer.

Til jobsamtalen skal du forberede dig ved at tænke på forskellige situationer, hvor du har anvendt de personlige kompetencer, der fremhæves i jobannoncen. Føler du ikke, at du har gode, konkrete eksempler? Husk, at det er bedre at komme med noget end slet ingenting. Vi foretrækker, at du bruger eksempler fra dit arbejdsliv, men hvis du mangler erhvervserfaring, kan du tage et eksempel fra et gruppearbejde i din uddannelse. Hvis der opstår et spørgsmål, som du ikke har forberedt dig på, skal du tage dig tid til at tænke dit svar igennem. Rekrutteringskonsulenten forventer ikke, at du svarer med det samme.

Hvad er evidensbaseret rekruttering?

Hos Academic Work bruger vi evidensbaseret rekruttering. Det betyder, at vi kun vurderer faktorer, der har vist sig at have en stærk forbindelse til jobpræstation for den specifikke rolle, du søger, og træffer beslutninger baseret på videnskabelig dokumentation.

Ved at arbejde på denne måde sikrer vi, at vi vurderer dit fulde potentiale for rollen og sikrer, at den rette kandidat får stillingen.

Læs mere om vores evidensbaseret rekrutteringsproces.

Vær opmærksom på din påklædning

Til jobsamtalen skal du tilpasse dit tøj til virksomheden, du har søgt hos, så det passer til virksomhedens kultur og dresscode. Hvis du føler dig usikker, er en hvid skjorte og et par bukser et sikkert valg! Hellere tænke lidt for meget over det end omvendt, da det signalerer, at du tager interviewet seriøst. Det vigtigste er dog, at du har det bekvemt i tøjet. Ubehagelige bukser til en jobsamtale kan få dig til at fokusere mere på ubehaget end på dine svar på interviewspørgsmålene.

Øv dig hjemmefra

Øvelse gør mester, og det gælder især for jobsamtaler. Har du læst op før jobsamtalen og forberedt svar på forskellige typer spørgsmål? Super, så er du godt på vej. Det er helt fint at skrive notater og tage dem med til jobsamtalen, hvis det gør dig mere sikker, så du ikke skal huske alt i hovedet. Men inden du går til samtalen, er det en god idé at øve dig sammen med en anden. Måske har du en ven eller et familiemedlem, der kan fungere som rekrutteringsansvarlig? Det kan føles mærkeligt, men det vil helt sikkert gavne dig, når du skal til den rigtige jobsamtale.

Sådan forbereder du dig til en online jobsamtale

  • Sørg for en stabil internetforbindelse
    En god internetforbindelse er afgørende for en online jobsamtale.
  • Test platformen på forhånd
    Skal samtalen foregå via Skype eller Teams? Log ind på platformen før mødet for at sikre, at alt fungerer korrekt.
  • Dobbelttjek udstyret
    Sørg for, at din mikrofon og dit kamera virker optimalt.
  • Vælg det rette sted
    Find et lyst sted at sidde med en neutral baggrund. Alternativt kan du bruge de virtuelle baggrunde, der er tilgængelige i Teams eller Skype.
  • Korrekt påklædning
    Følg tøjtipsene nævnt tidligere for at skabe et professionelt indtryk.

Dette skal du overveje under jobsamtalen

Førstehåndsindtryk

En kliché, men sandt - kom til tiden. Allerhelst i god tid. En sen ankomst giver ikke et godt indtryk. Ved at være i god tid giver du dig selv også en chance for en god og rolig start og undgår at blive åndenød og stresset. Hvis du uventet ikke kommer til tiden, skal du ringe og undskylde for forsinkelsen. Sørg for at holde styr på navnet på den person, du skal møde - det viser, at du er forberedt. Hils høfligt med et fast håndtryk og se den person, du møder, i øjnene.

Husk at slappe af

Husk at den person, der interviewer dig, er professional og har stor forståelse for, at du kan være nervøs. Lidt nervøsitet viser bare, at du tager jobsamtalen alvorligt og er ivrig efter at give et godt indtryk. Brug den tid, du har brug for, for at besvare rekrutteringskonsulentens spørgsmål. Husk også at alle kan begå fejl under en jobsamtale eller sige ting, der kan opfattes som mærkelige eller irrelevante. En jobsamtale kan være nervepirrende, så hvis du gør det, skal du bare tage det roligt og forklare, hvad du virkelig mente. Det er okay at grine nervøse fejl væk.

Følg op efter jobsamtalen

Har du netop været til jobsamtale? Men hvad sker der nu? Her har vi samlet nogle ting, der er gode at tænke over efter jobsamtalen:

  • Reflekter over, hvad der gik godt og hvad der gik mindre godt under jobsamtalen. Var der et spørgsmål, du havde svært ved at besvare? Skriv det ned og tænk over, hvordan du kan besvare spørgsmålet bedre næste gang.
  • Har du ikke modtaget feedback inden for den angivne tid? Kontakt den rekrutteringsansvarlige og spørg om status for processen. Nogle gange tager det længere tid end planlagt.
  • Tør bede om feedback. Fik du ikke jobbet? Bed rekrutteringskonsulenten om feedback på, hvad du kunne have gjort anderledes. På den måde får du mulighed for at forbedre dette til næste jobsamtale.

Typiske spørgsmål til jobsamtalen

Når du skal til jobsamtale, er det en god idé at være forberedt på typiske spørgsmål du kan få stillet af rekrutteringskonsulenten. Tag et kig, og bliv velforberedt til samtalen!

Spørgsmål til jobsamtalen

Hvorfor skal du ansættes til stillingen?

”Hvorfor skal vi ansætte dig?” er et spørgsmål, der mere eller mindre altid kommer op til en jobsamtale. Få tips til at besvare spørgsmålet her!

Sådan svarer du på spørgsmålet

Sådan forbereder du dine referencer

Når det er tid for rekrutteringskonsulenten at tage referencer, er du langt i processen! Vi giver dig tips til, hvordan du forbereder dine referencer.
Forbered referencer